Iza en Myrna bezochten samen het creatieve atelier van Texelsvilt. Texelsvilt is een bedrijf wat 10 jaar geleden is opgericht door Rebecca Geskus. Sinds een aantal jaar werkt ze hier nu samen met haar man Jan Gremmen.

Rebecca studeerde rond 1980 schilderen aan de kunstacademie Artez in Kampen (toen nog CABK). Na haar studie verhuisde ze naar Amsterdam waar ze veel ervaringen opdeed in film- en televisiedecor. Het is fijn om daarop terug te kijken, vertelde ze ons.

Na 25 jaar in Amsterdam gewoond te hebben besloot ze in 2006 naar Texel te verhuizen omdat zij een relatie had gekregen met Jan, die al langere tijd op Texel woonde.

 

Hoe is Texelsvilt ontstaan? Samen met een vriendin deed ze ±11 jaar geleden een vilt workshop in Zutphen, dit passioneerde Rebecca zo dat ze hier zelf iets mee wilde doen. (Op Texel zijn tenslotte veel schapen met wol!)

Het bedrijf begon te lopen. De productie verliep goed en ze kregen steeds meer klandizie. Er ontstond een website, facebookpage en mensen konden workshops volgen. Tussen door kregen we te horen dat Jan een ligfiets had waarop hij een vilten schapenvacht had liggen. Comfortabel was dat zeker, dit motiveerde hem om mee te werken in Texelsvilt. Jan lacht en vraagt of dit ook in het item komt.

Rebecca en Jan vertellen enthousiast over de productie van het vilt. We kregen een rondleiding en mochten een kijkje nemen in het atelier. Hier was Jan druk bezig met de productie van een vilten vacht. Hij vertelde ons dat er ongeveer vier vilten schapenvachten kunnen worden geproduceerd op een dag. Wat best veel is, als je hoort hoeveel werk het is om zo’n vachtje te maken.

 

 

Maar wat bedoelen we nou eigenlijk met vilt? De vilten schapenvachten, waar het uiteindelijk om draait, worden vooral gemaakt van de wol van de Blauwe Texelaar. Dit zijn bruin-grijs gemêleerde schapen. Mooie wol, maar zeker niet de gemakkelijkste om te vervilten.

Ook wij mochten helpen bij het proces: Nu goed kijken of er nog takjes of blaadjes in het vacht verstopt zitten’, zegt Jan. We zien hoe Jan de afgeschoren ruwe vette vacht afdekt met naaldvilt. Hier wordt een vitrage over gespannen, waar vervolgens veel heet zeepwater op wordt gegoten. Met olijfzeep wordt het geheel ingezeept en plat gewreven en vervolgens gaat het vacht opgerold een half uur in een viltmachine, waar de wolvezels in elkaar gaan haken.

Dit moet wel vier keer opnieuw worden gedaan voor het vilt klaar is om te worden gewassen en te drogen.

Wat ons opviel was de ecologische manier van het proces. Er worden geen enkele chemische stoffen gebruikt, en dit zorgt voor een natuurlijk en eerlijk proces.

 

Tot slot hebben wij het schapensoort de Blauwe Texelaar mogen bewonderen in de wei bij de boerderij van Maarten Veeger, een gepassioneerde boer met veel liefde voor zijn schapen.